Ook op sportpark De Buizerd mag onder geen beding alcohol (door)verkocht of gegeven worden aan mensen die jonger zijn dan 18 jaar.

Vanaf welke leeftijd mag ik alcohol kopen of bij me hebben in het openbaar?

Verkopers mogen geen alcohol aan je verkopen als je nog geen 18 jaar bent. Ben je onder de 18 jaar en heb je alcohol bij je op een openbare plek? Dan ben je strafbaar. Dit staat in de Drank- en Horecawet. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld de straat, de kroeg, een winkelcentrum of een (sport)park.

Jonger dan 18: strafbaar met zwak alcoholische of sterke drank

Het maakt niet uit of je zwak alcoholische drank of sterke drank bij je hebt in het openbaar. Je bent in beide gevallen strafbaar als je nog geen 18 jaar bent.

  • Zwak alcoholische drank
    Dit heeft een alcoholpercentage onder de 15%. Voorbeelden zijn bier, wijn, port, sherry, vermout. Maar ook mixdranken.
  • Sterke drank
    Sterke drank heeft een alcoholgehalte van 15% of meer. Bijvoorbeeld rum of likeur.

Alcoholvrije en alcoholarme dranken met maximaal 0,5 % alcohol mag je wel bij je hebben in het openbaar.

Boete voor alcoholbezit alcohol onder 18 jaar

Ben je onder de 18 en word je betrapt met alcohol op een openbare plek? Dan loop je risico op een taakstraf of een boete. Deze boete is € 45 als je tussen de 12 en 16 jaar bent. Ben je 16 of 17 jaar? Dan is de boete € 90.

Alcohol onder de 18 in de supermarkt

Heb je in de supermarkt alcohol bij je en ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je niet strafbaar. Dit is een uitzondering in de wet. Maar loop je naar buiten met alcohol, dan riskeer je een boete.

Wil je alcohol kopen, dan moet je bij de kassa altijd een geldig legitimatiebewijs laten zien. Supermarkten vragen aan iedereen die er jonger uitziet dan 25 jaar een legitimatiebewijs als die alcohol wil kopen. Dit hebben de supermarkten samen afgesproken.

Verkoop van alcohol vanaf 18 jaar

Verkopers mogen geen alcohol aan je verkopen als je nog geen 18 jaar bent. Verkopers kunnen een boete krijgen als zij alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Het is daarom onderdeel van het werk van bijvoorbeeld caissières om bij de verkoop van alcohol alle jongvolwassenen te vragen naar hun leeftijd. Voor het personeel achter de kassa kan het lastig zijn de leeftijd in te schatten. Daarom hebben verkooppunten afgesproken dat zij vragen naar de legitimatie van iedereen die er niet duidelijk ouder uitziet dan 25 jaar.

Het helpt de verkoper als je je legitimatie al klaar hebt als je bij de kassa komt.